Marka ve Patent Vekilliği Mesleği Nedir?
Etkili bir marka ve patent oluşturmak, bilim, hukuk ve dilin benzersiz bir kombinasyonunu gerektirir. Bu bağlamda marka ve patent vekilliği mesleği için en gerekli özelliklerden biri yeni teknolojileri anlamak için bilimsel bir altyapı ve devamında ise bunları başkalarına açıklama becerisidir. Peki marka ve patent vekilliği mesleği nedir ve kimler tarafından yapılabilir?
Bir marka ve patent vekili, müşterilerine patentler ve diğer fikri mülkiyet hakları üzerine tavsiyelerde bulunurken; aynı zamanda dünya çapındaki patent ofisleri tarafından verilen patentleri almalarında da onlara yardımcı olan yasal bir uzmandır. Bu kişiler özel şirketler tarafından ‘kurum içi’ istihdam ettirilebildikleri gibi aynı avukatlar gibi özel firmalarda da çalışabilirler. İyi bir hukukçu olmasının yanı sıra bir marka ve patent vekilinde beklenmesi gereken en önemli ve seçici özelliklerden bir diğeri ise uyumluluğudur. Çeşitli müşteri tabanlarının çeşitli ve birbirinden çok farklı ihtiyaçlarına suyum sağlayabilmesi gereken vekillerin bu bağlamda yeni ve gelişmekte olan dünyayı etkin bir şekilde takip ediyor olması gerekmektedir.
Müvekkillerine yahut işverenlerine patent almalarında yardımcı olan patent vekilliği mesleği; buluşun ve istemlerin tarifinin hazırlanmasını ve ayrıca bir patentin neden verilmesi gerektiğine ilişkin durumu açıklamak için patent ofisi ile iletişim kurmayı da içerir. Bu bağlamda temsil edeceği müvekkilini en doğru şekilde anlaması gereken marka ve patent vekilleri söz konusu buluşu başkalarına açık bir şekilde açıklayabilmek içinde teknik bir arka plana sahip olmalıdır. Patent ofisini bir patentin verilmesi gerektiğine ikna etmek, iyi iletişim becerilerinin yanı sıra yeni buluşu daha önce yapılmış olanlardan farklı kılan şeyleri tespit etmek için teknik belgeleri analiz etme becerisini de ayrıca gerektirir.
Öte yandan patentler, fikri mülkiyetin yalnızca bir yönü iken; avukatların ayrıca tasarımlar, ticari markalar ve telif hakları konusunda da iyi bir bilince sahip olmaları beklenir. Bu diğer fikri mülkiyet biçimlerinin bilgisi, yeterlilik için gereklidir ve avukatların tüm fikri mülkiyet alanındaki teknik ve ticari sorunlar hakkında tavsiyede bulunabilmeleri beklenir. Müşteriler için ticari araçlar olan patentler için ise bu bağlamda bir iş ortamında nasıl uygulandıkları konusunda bilgi geliştirmek önemlidir. Başka şirketlerin buluşu kullanmasına izin vermek için patentin lisanslanmasını veya örneğin yeni teknoloji geliştirme gibi diğer sözleşmelerde tavsiye verilmesini de içerebilir.
Patent vekillerinin ayrıca müşterilerini belirli bir alanda faaliyet gösterme özgürlükleri konusunda bilinçlendirmeleri ve tavsiyede bulunmaları gerekir. Bu, diğer şirketlerin sahip olduğu herhangi bir fikri mülkiyeti araştırıp analiz ederek ve gerekirse mevcut patentleri ihlal etme riskini değerlendirerek yapılır. İhlal meydana gelirse veya iddia edilirse, patent vekilleri davaya dahil olabilir ve müşterileri Fikri Mülkiyet Teşebbüs Mahkemesinde temsil edebilir.
Son olarak ise diğer bir merak edilen husus marka ve patent vekilliği mesleğinin geçerlilik sahibi olduğu ülkelerdir. Bölgesel olan patentler, söz konusu buluşu sadece ilgili ülkede korumakla yükümlüdürler. Ürün ve markalarını uluslararası boyutta koruma altına almak isteyen birçok müşteri, patent sahibi olmak istedikleri ülkeye de bağlı olarak tüm AB ülkelerinde ve bazı diğer ülkelerde patent verme yetkisine sahip olan Avrupa patent vekilleri ile çalışmayı tercih etmektedirler. Avrupa dışında ise, patent vekilleri genellikle yabancı avukatlara talimat vererek fikri mülkiyet haklarını güvence altına alır.
Eğer bir markanız ya da marka oluşturma fikriniz varsa, tescil, patent gibi konularda ilerleyen süreç sırasında her an doğru adımları attığınızdan Yetkin Patent & Danışmanlık eşliğinde emin olabilirsiniz. Konusunda deneyimli ve uzman kadromuzla, size hizmet vermekten mutlu oluruz. Bizimle iletişime geçmek için yetkin@yetkinpatent.com.tr adresine e-posta atabilir ya da 0312 425 37 25 numaralı telefondan bizlere ulaşabilirsiniz.