2020 Yılı Türkiye’nin Patent Raporu Bize Ne Anlatıyor?

2020 Yılı Türkiye’nin Patent Raporu Bize Ne Anlatıyor?

Teknoloji geliştirme ve ticarileştirme yetkinliklerini anlaşılır ve görünür kılmak adına hazırlanan Türkiye’nin Patent Raporu, 2020 yılına ait verileri ile birlikte yayınladı. Patent raporunu önemli kılan nokta, Türkiye’nin inovasyon ve patent performansı hakkında bize önemli bilgiler veriyor olması. Yetkin Patent olarak Avrupa Patent Tescilinde Lider ilk 15 patent vekili arasında yer almaktan gurur duyduğumuz rapoara dair bazı bilgileri bu yazımızda ele aldık. Patent ve inovasyona dair daha temel bilgileri de içeren yazılarımızın tümüne ulaşmak için https://yetkinpatent.com.tr/haberler-blog/ adresini kullanabilirsiniz.

Patent Verisi Neden Önemli?

 

Patent verisi, ülkelerin, şirketlerin, eğitim ve araştırma alanında inovatif olarak yer alan kurumların inovasyon performanslarının ölçülmesinde ve izlenmesinde kullanılan önemli değişkenlerden biridir. Patent başvurularının istatistiki analizlerinde, ülkelerin ve kurumların teknolojik alandaki gelişmişlik düzeylerinin karşılaştırılmasında kullanılabilen parametrelerden biri olan patent verisi sayesinde patent başvurusu ve tescil sayıları gibi bilgiler üzerinden inovasyon trendlerine dair son derece önemli öngörüler yapılabilir.

 

Patent verisi sayesinde yapılabileceklerden hareketle hazırlanan rapor Türkiye’nin teknoloji geliştirme ve ticarileştirme alanındaki yetkinliklerini açığa çıkarıyor. Bu alanda yapılan ilk çalışma olmasının yanı sıra dünyada da bu alandaki sayılı çalışmalardan biri olma özelliğini taşıyan rapora ulaşmak için https://www.patentraporu.com/patent-raporu-2020 adresini kullanabilirsiniz.

 

Patent Verisini Stratejik Kullanmak

 

Patent dökümanları, başvuru tarihinden itibaren en geç 18 ay sonra kamuya açık şekilde patent veritabanlarına eklenir. Bu dökümanlara herkes ulaşabilir. Teknoloji geliştiren ve inovasyon odaklı çalışan kişi ve kurumlar yayınlanan patentleri düzenli olarak takip ettiklerinde boşa emek sarfetmekten ve zaten icat edilmiş bir şeyin patenti için başvuru yapmaktan korunurlar. Bu takip aynı zamanda yeni teknolojilerin neler olduğuna dair önemli bilgiler sunar, rekabetin hangi ekseni izlediğini anlamayı kolaylaştırır. Buradan hareketle, patent dökümanlarının en önemli pazar araştırma dökümanları arasında yer aldığını söyleyebiliriz.

 

Teknoloji, yenilik ve inovasyon kavramları yanlarında ‘rekabet’i getirir. Dolayısıyla avantajlı konumda olmayı sağlayacak bilgi akışı ve patent ile korunma en önemli adımlar arasında yer alır. Patentlenebilir yenilikçi teknolojilerin hem korunduğu hem de tanınır hale geldiği patent süreci, dünyanın ve mikro alanda ülkelerin teknolojik olarak nereye ilerlediğini karşılaştırmayı ve izlemeyi de kolaylaştırıyor.

 

2000’li yılların tüketim ve teknoloji alanındaki hızlı ilerleyişi geliştirilen her teknoloji ve inovasyonun dünyayı biraz daha şekillendirmesini sağlıyor. Elbette, teknoloji ve inovasyonların dünyanın değişiminde yer almasındaki en önemli hızlandırıcı ticarileşme olarak karşımıza çıkıyor. Adeta bir yarış şeklinde ilerleyen bu süreci izlemek ve takibi sürekli kılmak oyunun içinde kalmamızı sağlıyor. Peki hangi yöntemleri izliyor ve doğru şekilde takibi sağlayabiliyoruz? Trendler ne olacak sorusuna en yakın cevabı nasıl veriyoruz? PATENT VERİSİ ile.

 

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi, patent verisi trend takibindeki en önemli parametrelerden biri. Patent konusu ülkemiz için yeni yeni önem ve ilgi kazanmaya başlayan bir konu olsa da, bu ilginin her gün biraz daha arttığını söylemek yanlış olmayacaktır. Patent yalnızca korunma değil aynı zamanda rakipleri tehdit ve lisanslama ile gelir sağlaması sayesinde, global olarak öngörülemez bir hızda önem kazanırken, ülkemiz de bu konuya uzak kalmıyor.

 

Değer üretimine yani dünyayı değiştiren gelişmelerin yaratımına geldiğimizde ise, patent verisi raporları bizim için en önemli belgeler haline geliyor.

No comments