Marka Tescili Yaptırmak Marka Sahibine Ne Gibi Avantajlar Sağlar?

Marka Tescili Yaptırmak Marka Sahibine Ne Gibi Avantajlar Sağlar?

Mal veya hizmetlerinizi diğerlerinden ayıran benzersiz bir sembol olan markanızı ticari marka olarak tescil ettirebileceğinizi biliyor muydunuz? Özellikle gün be gün artan rekabet göz önüne alındığında her geçen saniye dahi önemi gittikçe artan marka tescili, sağladığı korumanın beraberinde marka sahibine daha birçok avantaj sağlaması ile de iş dünyasına adımını atan her yeni girişimcinin dahi ilk adımlarından biri olmuştur.

Gündelik hayatta grafik olarak temsil edilebilen herhangi bir sembol, kelime, isim, cihaz, rakamlar veya her ikisinin kombinasyonu anlamına gelen “markalar” ve ticari marka olarak tescil edilebilir. Gelişen teknoloji ve günümüz şartları gereği herhangi bir girişimci için ticari marka tescili atması gereken ilk adımlardan biri haline gelirken, başarılı oldukça markası ile içsel bir değer geliştirmeye başlayan ürün veya hizmet marka tescili yapılana kadar her an risk altındadır. Bu bağlamda her girişimcinin bilincinde olması gereken marka tescili ve önemi aynı zamanda ticari yatırımcılar tarafından da markanın güvence altına alınması için uygun yasal ticari marka korumasının alınıp alınmadığına göre değerlendirilir.

Marka ve sahibi için sağladığı korumanın yanı sıra birçok avantajdan bazılarını da aşağıdaki gibi genelleyebiliriz. İşte her girişimcinin markasını korumak ve değerini daha ileri taşımak adına marka tescilinin sağladığı ve göz önünde bulundurması gereken avantajlar:

Özel Haklar:

Tescilli Ticari Markanın sahibi, ticari marka üzerinde münhasır hakka sahiptir ve uygulanan sınıf veya sınıflara giren tüm ürünler için de bu hakları kullanabilir. Ayrıca, marka tescili sahibi, ticari markanın yegâne mülkiyetinden yararlanabilir ve ticari markanın tescilli olduğu aynı sınıf altında diğerlerinin yetkisiz kullanımını durdurabilir. Bu durumda marka tescili, tescil edilmiş markanın başkaları tarafından yetkisiz kullanılmasına karşın dava açma hakkı verir.

Markanızı Korur

Tescilli bir ticari markayı güvence altına almak, markanızı korur ve birinin benzer işaretleri kullanmasını ve işinizin gerisinde kalmasını önlemek için size araçlar sağlar. Ticari markanızı tescil ettirerek korumazsanız, işinizi büyütmenizin yasal olarak engellendiğini görebilirsiniz. Markanızı tescil ettirerek, ihtilaflı markaları tescil ettirmeye teşebbüs eden veya ihtilaflı markalarla faaliyet gösteren ve işletmenize zarar veren taraflara karşı dava açma hakkınız bulunmaktadır.

® sembolünün kullanımı:

Marka tescil edildikten sonra, tescilli bir marka olduğunu ve kimsenin aynı markayı kullanamayacağını belirten logonuzdaki ® sembolünü kullanabilirsiniz. Ticari markayı başka biri kullanırsa, ticari marka tescilli ise tarafı da dava edebilirsiniz.

Güven ve İyi Niyet oluşturur:

Ürün ve hizmetlerinizin yerleşik kalitesi, marka sayesinde herkes tarafından bilinir ve pazardaki müşteriler arasında güven ve iyi niyet oluşturur. Marka tescili, markanızın sadık ve her zaman aynı markayı tercih eden kalıcı müşteriler kazanmasına yardımcı olur.

Ürünü Farklılaştırır:

Marka tescili, müşterilerin ürünlerinizi bulmasını kolaylaştırırken; ürününüzü ve ürün kimliğinizi mevcut ve öngörülen rakiplerinizden farklı kılar ve aynı zamanda verimli bir ticari araç görevi görür. Öte yandan markanızın logosu, şirketinizin ve herhangi bir organizasyonun vizyonunuzu, kalitenizi veya benzersiz özelliklerini iletebilir.

Ürünün Kalitesinin Tanınması:

Ürünün kalitesinin tanınmasını sağlayan marka tescili sayesinde müşteriler ürünün kalitesini marka adına bağlarlar. Bu imaj, bir ürünün kalitesini logo/marka adıyla ayırt edebildikleri için yeni müşteriler çekmeye yardımcı olurken öte yandan marka için pazarda belli bir yer ve kalite de oluşturur.

Varlık Oluşturma:

Ticari Markanın tescili, bir kuruluş için maddi olmayan bir varlık, yani fikri mülkiyet oluşturur. Tescilli marka; satılabilen, devredilebilen, franchise verilebilen veya ticari olarak sözleşmeye konu olabilen bir haktır. Ayrıca, Ticari Marka, kuruluşa avantaj sağlayan maddi olmayan bir varlıktır.

İnsan Kaynaklarını Çekin:

Genç beyinler, bir patron gibi davrandığı için büyük markalara katılmayı arzular. Kuruluşun olumlu imajına ilham verir ve bu nedenle adayların kendilerine kolayca çekilmesini sağlar. Bu, işe alma ve ilgili faaliyetlere yönelik maliyeti de azaltır.

Eğer bir markanız ya da marka oluşturma fikriniz varsa, tescil konusunda doğru adımları attığınızdan Yetkin Patent & Danışmanlık eşliğinde emin olabilirsiniz. Konusunda deneyimli ve uzman kadromuzla, size hizmet vermekten mutlu oluruz. Bizimle iletişime geçmek için yetkin@yetkinpatent.com.tr adresine mail atabilir ya da 0312 425 37 25 numaralı telefondan bizlere ulaşabilirsiniz.

 

 

No comments